Marţi, Iulie 16, 2019
   
TEXT_SIZE

smis

Istoric al Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui

Evaluare utilizator: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA VASLUI

clepsidra__wallpaper.evolink

ISTORIC

Din cele mai vechi timpuri , in cronici, documente, marturii ale calatorilor straini aflati in trecere prin Tarile Romane, avem informatii despre medicina,

cei care se ocupau cu vindecarea bolilor, a leacurilor folosite, precum si tentativele statului de a reglementa activitatea medicala. Putem vorbi despre o ,,medicina empirica"-traditionala-practicata de catre diversi vindecatori, tamaduitori, vraci. Incepand cu sec.XV a aparut si s-a dezvoltat un tip de ,, medicina stiintifica-doftoriceasca" in special la curtile domnesti, resedintele marilor boieri. Pentru tamaduirea diverselor boli se apela frecvent la serviciile unor medici reputati, cu o pregatire deosebita, in concordanta cu nivelul atins de catre stiintele medicale din acea vreme. Medicii proveneau din Italia, Germania, Austria, Belgia. Stefan cel Mare, Vasile Lupu, dar si alti domnitori , aveau la Curtile Domnesti un medic strain pentru tratarea ranilor suferite in razboaie si pentru prevenirea unor molime care se declansau frecvent in acea perioada.

Despre Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, vorbim incepand cu 1968, cand avut loc o noua reforma administrativa-teritoriala; 1972-s-a inaugurat noua cladire a spitalului. Asta nu inseamna ca la nivelul judetului nu au existat preocupari pentru infiintarea si dezvoltarea unor asezaminte specializate, avand drept scop tratarea bolnavilor. Putem spune ca activitatea spitaliceasca a fost influentata de evolutia si dezvoltarea societatii romanesti din punct de vedere economic, social, cultural si politic. 1757 reprezinta un moment important in dezvoltarea asistentei medicale, deoarece s-a infiintat Spitalul ,, Sfantul Spiridon" din Iasi, a carui epitropie s-a intins si peste tinutul Vasluiului. Regulamentele Organice introduse in Tara Romaneasca si Moldova in 1834 aveau dispozitii care prevedeau masuri pentru infiintarea primelor asezaminte spitalicesti, pregatirea viitorilor medici si moase.

REPERE CRONOLOGICE

Se pot distinge mai multe etape in evolutia spitalului, in functie de conditiile politice, istorice si sociale:

 • Etapa veche de constructie a asezamantului pana la inceputul sec.XIX;
 • Perioada dintre cele doua razboaie mondiale, cu ridicarea unor noi pavilioane, renovarea altora si adaptarea la noile cerinte;
 • Ocrotirea sanatatii dupa cel de-al doilea razboi mondial: incepand cu 1948 si constituirea unor noi organisme la nivel central si local;
 • Infiintarea Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui si a Policlinicii-1968-pana in prezent;

1864- Reper important in activitatea institutiei medicale de care ne ocupam, deoarece in acest an, postelnicul DIMITRIE DRAGHICI(1802-1875) a infiintat primul asezamant spitalicesc particular, care va constitui temelia viitorului Spital Judetean de Urgenta Vaslui. Terenul pentru constructia spitalului a fost donat de catre ELENA SUBIN( 1801-1889). Functionarea legala si oficiala a Spitalului din Vaslui incepe cu 23.02.1864, cand postelnicul Dimitrie Draghici intocmeste ,, Actul de fondatiune a Spitalului Draghici din Vaslui", care reglementeaza functionarea spitalului. Postelnicul Draghici a elaborate acest document la cererea doctorului Carol Davila, care in acea perioada era directorul general al sanatatii si caruia ii solicitase sprijinul in vederea acordarii unei subventii pentru ,, intretinerea unui spital pe care l-a infiintat, incepator de 40 de paturi". "Actul de fondatiune" cuprinde dispozitii referitoare la inzestrarea cu spatiile necesare desfasurarii activitatii medicale, finantarea , conducerea spitalului prin intermediul unei directii compusa din 3(trei) membri, numiti astfel: cate unul de catre familiile Draghici si Subin, al treilea fiind prefectul districtului Vaslui. In cazuri deosebite, la sedintele directiunii puteau participa medicul spitalului si medicul primar al districtului . Totodata s-a dispus realizarea unui regulament de functionare. Prezentam cateva dispozitii ale documentului:

 • ,,Medicul spitalului va fi numit si platit de catre Directie din numarul medicilor inzestrati cu diploma unei facultati medicale si autorisati de guvern in exercitarea profesiei lor, fara deosebire de nationalitate sau religie"
 • ,,Primirea bolnavilor se va face de catre medicul spitalului potrivit regulilor ce se va statornici de Directie pentru serviciul din nauntru al spitalului"
 • Budgetele de venituri si cheltuieli, se vor pregati de catre Direcie cu un anu inainte, ele vor fi combinate in proportie cu mijloacele de care dispune spitalul si se vor avea in privire ca pe fiecare anusa se faca pe catu ar fi putinta o economie, care capitalisindu-se se va putea sluji la intampinarea vreunor neprevazute cheltuieli dupa chibzuirea si hotararea directiei;

Unirea Pricipatelor Romane -1859, castigarea independentei de stat-1877 au oferit cadrul necesar pentru inceperea unui amplu proces de modernizare a societatii romanesti politic, social, economic si cultural. Activitatea medicala nu putea ramane in afara acestui proces. S-au infiintat Facultatile de Medicina din Iasi si Bucuresti, s-au deschis scoli pentru pentru pregatirea surorilor, moaselor si agentilor sanitari, au luat fiinta societati medicale, s-au editat primele reviste cu caracter medical: ,, Monitorul Sanitar" si ,, Gazeta Medicala". Din dispozitia doctorului Carol Davila, directorul Directiei Generale a Serviciului Sanitar, se extinde in toata tara, functia de medic de arondisment. Judetul Vaslui a fost impartit in 4(patru) asemenea unitati: Vaslui, Negresti. Ivanesti, Codaesti. In concordanta cu procesul general de transformare a tarii, orasul Vaslui cunoaste la inceputul sec.XX un amplu proces de modernizare, urbanizare si crestere demografica. De la 7.547 de locuitori in 1890, se ajunge la un numar de 10.397 in 1912. Intrucat cladirea nu mai corespundea cerintelor de functionare s-a dispus in 1907 efectuarea unei expertize de catre o comisie tehnico-sanitara, care a propus daramarea cladirii care devenise improprie, avizand reconstructia din temelii a spitalului. Intre anii 1908-1909 s-au efectuat lucrarile de reconstructie pentru un numar de patru pavilioane. Cu aceasta ocazie, capacitatea totala a crescut la de la 40 la 75 de paturi.

 1. Pavilionul central-pentru bolile ordinare, neinfectioase si o sectie de chirurgie;
 2. Pavilion pentru contagiosi;
 3. Pavilion pentru tuberculosi;
 4. Pavilion pentru consultatii;

In 1950 a avut loc o noua organizare administrativa a Romaniei. Ca urmare a acestei masuri s-a infiintat Regiunea Iasi, cu raioanele: Iasi, Targu Frumos, Vladeni, Harlau, Pascani, Vaslui, Negresti. Husi si Barlad. In aceasta perioada spitalul raional din Vaslui avea urmatoarea structura in care functionau urmatoarele sectii si servicii: boli interne, chirurgie, maternitate, pediatrie, boli infectioase, dermato-venerice, respectiv: farmacie, radiologie, laborator si salvare. In zona de responsabilitate a spitalului raional functiona si o Policlinica oraseneasca , infiintata dupa desfiintarea cabinetelor particulare, care cuprindea urmatoarele specializari: boli interne, chirurgie, obstetrica-ginecologie, pediatrie. ORL, oftalmologie, dermato-venerologie.

In 1968 s-a produs o noua impartire administrativ teritoriala a Romaniei, judetul devenind principala unitate teritoriala. Ca urmare a acestei decizii se infiinteaza Spitalul Judetean Vaslui , care isi mareste raza de activitate si nivelul de competenta in sistemul sanitar- la gradul doi-dupa spitalele clinice universitare din Iasi. Noua cladire a spitalului judetean a fost inaugurata la 22.08.1972 si avea urmatoarele sectii, localizate astfel:

I CORPUL NOU

 • Boli interne-160 paturi;
 • Chirurgie-60 paturi;
 • Maternitate-140 paturi;
 • Pediatrie- 150 paturi;
 • Nou nascuti: 90 paturi;
 • ORL- 30 paturi;
 • Oftalmologie-30 paturi;
 • Neurologie- 22 paturi;

II SPITALUL TBC

 • Boli cronice-80 paturi;
 • TBC- 120 paturi;

III SPITALUL VECHI

 • Boli infectioase-120 paturi;
 • Psihiatrie-80 paturi;
 • Dremato-venerologie-20 paturi;

Numarul de paturi in 1972 a fost de 1.259, incluzandu-se in aceasta cifra si pavilioanele spitalului vechi si spitalului TBC. Numarul maxim de paturi s-a inregistrat in 1992-1.444.

Dupa 1989 au avut loc transformari majore in societatea romaneasca. Sistemul sanitar din Romania a cunoscut schimbari profunde. Numeroase legi, ordonante, ordine au incercat sa aseze pe baze noi activitatea medicala. Integrarea Romaniei in structurile europene la 01.01.2007 ridica noi provocari pentru societatea romaneasca, in particular pentru furnizorii de servicii medicale .Serviciile sanitare oferite la nivelul ţărilor membre ale Uniunii Europene au devenit cadru de referinţă şi pentru cetăţenii din România. În acelaşi timp, ca urmare a acestui proces s-a impus adoptarea unor standarde si recomandari care au ca finalitate cresterea eficientii si calitatii serviciilor medicale. Statutul de membru al Uniunii Europene a deschis noi posibilitati de finantare prin intocmirea unor proiecte care sa permita achizitionarea de aparatura medicala performanta, reabilitarea unitatilor spitalicesti, desfasurarea unor cursuri de pregatire si formare profesionala adresate personalului medical superior, personalului mediu sanitar si auxiliar sanitar cat si personalului executiv ( TESA-Administrativ).

Procesul de descentralizare administrativa, aflat in desfasurare, nu a ocolit sistemul sanitar, adoptandu-se in acest sens ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 48 din 2 iunie 2010 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sănătăţii în vederea descentralizării. Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui a trecut in subordinea Consiliului Judetean ( CJ) Vaslui. Totodata s-a impus si o noua clasificarea spitalelor in functie de competente. SJU Vaslui se incadreaza in categoria a III-a: nivel de competenta mediu. Numarul de paturi a cunoscut o drastica reducere: de la 1.444 cate erau in 1992, SJU Vaslui are disponibil, in prezent, un numar de 892 paturi.

BIBLIOGRAFIE

 1. Dimitrie Cantemir-,, Descrierea Moldovei"
 2. Mihai Ciobanu, Nicolae Barladeanu, Valeriu Lupu-,, De la < Spitalul lui Draghici> la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui: 1852-2010"